Quantcast
Channel: Sökresultat för ”läsplatta”– TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Författare och företag mot momsen för e-böcker

$
0
0

Letto läsplattaI onsdags publicerades en debattartikel hos Aftonbladet, underskriven av en rad kända författare, som kritiserade den orättvisa och ologiska momssättningen på e-böcker. Nu hakar företaget Storytel, som erbjuder abonnemang på ljud- och e-böcker, på kritiken. Bokmomsen i Sverige ligger på 6 procent, medan e-böcker däremot skattas på 25 procent.

Den här besynnerliga prissättningen från statens sida gör att återförsäljare tvingas sätta ett betydligt högre pris på e-böcker än pappersböcker, vilket är helt orimligt med tanke på att e-böcker inte innefattar tryck, frakt och distribution. Det är troligtvis ett av de största skälen till varför e-böcker inte slagit igenom stort i Sverige.

Idag är det som regel billigare att köpa en bok i pocketutgåva än vad det är att köpa den som e-bok, detta trots att återförsäljarna slipper de fraktkostnader och förluster i obetalda fakturor. Förlagen slipper tryck och distribution. Men ändå blir e-boken dyrare. Att det är så här är naturligtvis helt befängt.

Det finns flera frågetecken runt e-böcker. Bland annat är förlag och författare rädda för fildelning, att e-böckerna kommer att piratkopieras. Och det finns säkert skäl till oro för det. Men å andra sidan, en bok på papper läses sällan av bara en person. De flesta lånar ut sina böcker till vänner och bekanta, även om det i praktiken inte riktigt kan jämföras med fildelning.

Svårt att hitta rätt pris för e-böcker

Något som också har gjort att prissättningen på e-böcker är så konstig, är att förlagen säger sig inte ha hittat rätt prissättning. Förlagen håller på att testa sig fram för att hitta rätt pris. Det är inte så enkelt att om man sätter ett lägre pris kommer fler att köpa och då tjänar förlagen mer pengar.

För att ta ett exempel; sätts priset på en produkt till 9 kronor och försäljningen beräknas till 1000 exemplar, så blir det en högre vinst att sälja 200 exemplar till priset 59 kronor. Bara för att priset är så lågt som 9 kronor innebär det inte att det finns oändligt med potentiella kunder.

Vad jag menar är att det är vanligt att tro att om företag säljer fler exemplar så tjänar de mer pengar, något som inte är sant. Därför går det inte att förkasta förlagen helt och hållet för deras prissättning.

Men det som verkligen ställer till det för prissättningen för e-böcker är den orättvisa bokmomsen. På pappersböcker ligger bokmomsen på 6 procent, medan e-böcker beskattas med 25 procent. För att ta ett exempel:

  • En tryckt bok med pris på 140 kronor, kostar med 6 procent moms 148:40 kronor.
  • En e-bok med pris på 140 kronor, kostar med 25 procent moms 175 kronor.

Jag har skrivit en del om marknaden för e-böcker i Sverige. För några år sedan skrev jag E-boken i Sverige – En sorglig historia, och i år följde jag upp med artikeln Nu har marknaden för e-böcker i Sverige tagit fart. Det har hänt mycket, men vi har fortfarande lång väg att gå.

Förlagen borde satsa mer på e-böcker

E-boken har så många fördelar jämfört med pappersboken, såväl ekonomiskt som miljömässigt och rent praktiskt. Att läsa e-böcker på surfplattor och smartphones fungerar hyfsat bra, men om du investerar i en riktig läsplatta är skillnaden inte så stor jämfört med en pappersbok – förutom att läsplattan väger mindre och rymmer flera tusen böcker.

LÄS: Därför ska du skaffa läsplatta istället för surfplatta för e-böcker!

Hade staten fixat bokmomsen så att det blir samma moms oavsett vilket medie som används för att konsumera boken, skulle priset gått ner. Därefter är det upp till förlagen att rätta till priserna. De borde till exempel ta bort kostnaden för tryck och distribution från e-bokspriset. Och om de inte vill ta bort allt, så borde överskottet gå till författarna.

Idag kostar e-boksutgåvan av en nyutgiven bok ungefär lika mycket som en inbunden tryckt utgåva. Det gör att vinstmarginalen per såld e-bok blir väldigt hög, och jag hoppas att dessa pengar går till författarna och att pengarna inte behålls av förlagen.

Flattr this!


Publit ger ut din e-bok hos Bokus, Adlibris och iBooks

$
0
0

Publit, ge ut e-bokEn av de största tjänsterna för att hjälpa dig att ge ut din egen bok, och hantera allt praktiskt arbete, är Publit. De erbjuder olika betaltjänster för att till exempel trycka, sälja och distribuera din bok, och de kan även ta hand om utgivning av e-böcker.

Jag använder själv Publit för att se till att mina egna e-böcker finns att köpa från Bokus, Adlibris, Dito och Apples iBooks. Det fungerar väldigt smidigt och via ett enkelt grafiskt gränssnitt kan du ladda upp e-böcker, sätta priset och sedan är det bara att följa statistik över försäljning och intäkter.

Jag har ännu inte testat Publits tjänster för tryckta böcker, utan har hållit mig till e-böckerna eftersom det är så enkelt och smidigt, samt intressant. Men jag har hört från annat håll att printtjänsterna fungerar fint, att trycket och priserna är bra. Så vitt jag kan förstå är Publit bättre än Vulkan.

Om tryckta böcker fungerar lika bra som e-böcker, så är Publit att rekommendera. Att använda Publit för att distribuera och sälja e-böcker har ingen startkostnad. Istället tar företaget en liten procent av intäkterna när du väl säljer en e-bok.

Nu har jag själv skaffat ISBN-nummer för mina e-böcker, och själv satt ihop epub-filerna, så för min del gick det väldigt smidigt att komma igång med Publit. Skaffa ett konto och ladda upp epub-filen tillsammans med ett omslag i jpeg-format.

Publit, ge ut e-bok

Med PUblit kan du enkelt ge ut din e-bok via flera olka återförsäljare.

Publit är sjukt smidigt för e-böcker

Välj var du vill sälja din e-bok; Adlibris, Bokus, Dito och Apple iBooks är de största. Du kan sätta olika priser beroende på återförsäljare. Tänk på att priset är så kallat F-pris, så återförsäljarna kommer själva att lägga på en viss procent för sin egen förtjänst.

Du får själv ange namn på utgivare av böckerna, det vill säga förmodligen ditt företagsnamn, och Publits namn kommer inte att stå i listningarna hos återförsäljare. Det här skiljer sig mot många av de tjänster som publicerar din e-bok hos exempelvis Apple iBooks; i flera fall står tjänsten som utgivare, men i Publits fall står ditt namn.

Det är ett stort plus för det ser mycket mer professionellt ut. Att Publit har stöd för Apple iBooks är tacksamt, eftersom det inte är helt simpelt att själv ansluta sig till deras bokhandel, en del beroende på att företaget är amerikanskt.

Två timmar efter att jag laddat upp min första e-bok till Publit, dök den upp hos Bokus och Dito. Några dagar senare hos Adlibris. Det tog dock två veckor innan den fanns hos Apple, men det var bara vid första boken – den andra e-boken jag laddade upp kom in hos iBooks dagen efter.

Försäljning går att följa dagligen via Publits hemsida, och du kan snabbt se hur mycket pengar du tjänat. Utbetalningar görs en gång i kvartalet.

Länkguiden: Egenutgivning

Publit

  • Kategori: Egenutgivning
  • Utgivare: Publit
  • Publicerad: 2015-08-29
  • Antal besök: 140
  • Testat av:
  • Besök: publit.com

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

 

Type & Tell: Bonnier vill hjälpa dig att ge ut din bok själv

$
0
0

Egenutgivning med Type & TellEgenutgivning har blivit väldigt populärt bland såväl kända författare som amatörer. Det finns flera tjänster som hjälper dig med det, och nu ger sig storförlagen också in i branschen. Bonnier lanserar Type & Tell, som tillsammans med Publit vill hjälpa författare att själva ge ut sina böcker.

Det Bonnier via Type & Tell kan tillföra är den kunskap som ett bokförlag sitter på. De kan hjälpa dig att skapa ett professionellt omslag, ordna med marknadsföring och annonsering, och fixa distribution av din bok. Det här är punkter som kan vara svårt för en egenutgivare, så Type & Tell kanvara en lösning för dig som vill lyckas med din utgivning.

Det största skälet till varför en egenutgiven bok inte fungerar, är att inget vet om att den finns och att det inte går att få tag på boken. Här har de stora förlagen en styrka i och med att de vet hur man marknadsför och säljer en bok. Bonniers nystartade tjänst Type & Tell är till för att erbjuda egenutgivare tjänster som hjälper till med det här.

Det kryllar av egenutgivna böcker, men ytterst få säljer mer än något enstaka exemplar. Och i de flesta fallen beror detta på att författaren inte vet hur de ska marknadsföra och sälja sin bok. Hur når du dina läsare – både för att tala om att din bok finns, och för att sälja den?

Ge ut din bok med Type & Tell
image-23852

Bonnieförlagen vill med sin nya tjänst Type & Tell hjälpa dig att ge ut din bok själv.

En del egenutgivare når ut via olika distributionskanaler men faller på att produktionen är dålig. Usla omslag är ett vanligt exempel. Bokomslag kan aldrig överskattas. De är väldigt viktiga. Tillsammans med baksidestexten är det omslaget som säljer en bok i affären, så länge ditt namn inte säljer sig självt.

LÄS: Publit ger ut din e-bok hos Bokus, Adlibris och iBooks

Type & Tell har som sagt en rad olika tjänster för att hjälpa egenutgivare att nå ut med sina böcker. Är du seriös med din bokutgivning kan det vara värt att ögna igenom tjänsterna.

Länkguiden: Egenutgivning

Type & Tell

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

 

Amazon Oasis – därför vill du ha läsplatta för e-böcker

$
0
0

Läsplattor för e-böckerAmazon är på gång med en ny generation av sin eInk-baserade läsplatta Kindle, och den verkar gå under namnet Oasis. Nyheterna är en mindre, lättare och tunnare e-boksläsare med bättre batteritid. Oasis är designad till att mer efterlikna en vanlig bok och fungerar med enhandsgrepp (illustrationen föreställer en annan läsplatta)..

Nu är varken Kindle eller någon av de konkurrerande läsplattorna speciellt stora i Sverige. Försäljningen av e-böcker pekar hela tiden uppåt men de stor fortfarande för en liten del av marknaden jämfört med pappersböcker. Svenskarna vill fortfarande läsa på papper.

När jag frågar läsare och andra om huruvida de läser e-böcker så visst händer det, men som regel väljer man att läsa på sin smartphone eller surfplatta. Syftet med en specifik läsplatta verkar inte riktigt slagit igenom här hemma, på samma sätt som i exempelvis USA.

Men faktum är att det är en väldigt stor skillnad på en läsplatta med eInk-baserad skärm jämfört med en surfplatta. eInk, elektroniskt bläck, är ingen häftig skärm. Den erbjuder svart text på ljus bakgrund, med långsam uppdatering.

Även om det till exempel går att surfa på en läsplatta är det en förskräcklig upplevelse. Det påminner om när jag runt år 2000 surfade på min Palm V via Bluetooth-uppkoppling till mobilen. Det var också en förskräcklig upplevelse.

Amazon Kindle Oasis
image-24404

Amazon Kindle Oasis är den nya generationen av Amazons e-läsplatta.

eInk gör läsning som på papper

När det kommer till att läsa e-böcker är det dock helt annorlunda. Det är ganska exakt som att läsa på papper. En LCD-skärm på en surfplatta anstränger ögonen på ett annat sätt, och sätter du dig utomhus och i solen så fungerar det knappt alls. Det här är dock inget problem med en läsplatta. Det är inte svårare att se än om du hade läst på papper.

En annan detalj är batteritiden. Amazon Oasis har två batterier; ett mindre internt som klarar två veckors användning, samt ett större som sitter i skalet. När du sätter din Kindle Oasis i skalet så laddas läsplattan från batteriet i skalet. Det här batteriet håller i sin tur för upp till två månaders användning. Så du kan ta med ig din läsplatta till semestern utan att ladda batteriet en enda gång. (Källa: TechCrunch)

Att gå från pappersböcker till en läsplatta har en viss tröskel, men den är inte speciellt hög. Skillnaden är att läsplattan är lättare och tunnare än en pappersbok, och istället för att bläddra manuellt trycker du på en knapp. Och utöver det rymmer din läsplatta minst ett par hundra romaner, eller många tusen om du skaffar ett minneskort.

Håller du med? Eller inte? Kolla vad dina väner tycker genom att dela artikeln!

 

Men varför byter inte bokläsarna då?

Det största hindret att gå från pappersböcker till en läsplatta är delvis kostnaden för läsplattan, men framför allt tror jag att det är en konservativ vanesak. ”Jag vill läsa mina böcker på papper”, är det vanligaste svaret jag får.

Pappersböcker
image-24405

Börjar det inte bli dags att dumpa de dyra, mlljöovänliga pappersböckerna som kräver en massa skövlad skog, mer eller mindre farliga tryckfärger och kemikalier som krävs vid tryckeriprocessen, och alla avgaser från lastbilar som kör land och rike runt med pappersböcker?

Och det är egentligen synd. Tänk om folk helt övergått till e-böcker. Utbudet av böcker hade ökat – det är superenkelt för en författare att ge ut sin e-bok själv via exempelvis Publit. Och priserna hade förändrats.

De stora kostnaderna för en pocketbok ligger i tryck och distribution, kvar till författaren är korvören. Hade man skalat bort papper, tryck och enorma kostnader för att skicka runt böcker till butiker runt om i landet, hade många fler författare kunnat försörja sig på sina böcker. Och förlagen hade kunnat ge ut många fler böcker eftersom den ekonomiska risken blvit så mycket mindre.

Den nya Kindle Oasis börjar släppas i slutet av april, och kommer att kosta motsvarande cirka 2400 kronor (mer efter skatter). Men det finns gott om betydligt billigare alternativ.

Jag gick förra året helt över till att läsa på läsplatta. Jag har en gammal Sony-modell som kostade runt tusenlappen när jag köpte den. Tyvärr kan jag inte hitta den någonstans, så jag antar att den utgått sortimentet. Men jag använder den dagligen och batteriet laddas cirka en gång i månaden.

Om du inte har provat att läsa e-böcker, eller om du provat och förkastat efter att ha läst på surfplatta eller smartphone, testa igen med en riktig e-läsare med eInk. Då kommer du inse skillnaden.

Källa: Reuters

Läs också dessa artiklar om läsplattor!

Fotnot: Mina böcker ges enbart ut i e-boksformat.

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

Läsarna har svarat: Pappersboken regerar fortfarande

$
0
0

E-böcker i SverigeIgår postade TkJ.se en läsarundersökning på Twitter, är vi frågade följarna huruvida de föredrar att läsa sina böcker i traditionell pappersform, eller om man har fått över till e-böckerna och ljudböckerna.

Siffrorna talar sitt klara språk. Svenskarna håller fast vid sina pappersböcker. Kommentarerna var dock fulla av inlägg från läsare som sett vilka stora fördelar en riktig läsplatta innebär,

Frågan vi ställde till följarna av @tkj har i skrivande stund fått 391 svar, vilket måste ses som en hyfsat god grund att stå på.

Att Sverige ligger rätt långt efter när det gäller e-böcker är något vi konstaterat tidigare.

Amazon
image-24600

Amazon har pratat om att ta Kindle och sina e-böcker till Sverige i flera år.

Det finns artiklar som till exempel säger att Amazon kränger fler e-böcker än pappersböcker idag, men det finns också siffror som motsäger det. Oavsett vad som gäller har Amazon lyckats med sin e-läsplatta Kindle, och den infrastruktur de byggt upp runt Kindle.

Ingen Amazon-jätte i Sverige… än

Det är långt ifrån bara kända författare som söker efter lycka via Amazon. Eftersom i princip vem som helst kan publicera sina verk i Kindles bokaffär, har det växt fram en hel marknad kallade för indie-utgivare.

I Sverige finns det tjänster som hjälper dig att nå ut med dina e-böcker på de flesta stora återförsäljare (utom Amazon, som fortfarande inte kommit hit). Publit är ett bra alternativ för dig som på ett enkelt vis vill ge ut din e-bokBokus, Dito, Adlibris, iBooks och gör egen försäljning via deras widgetshop du kan lägga in på din hemsida.

Har du eller dina vänner författardrömmar? Tipsa om artikeln på Facebook!

 

Men då har vi problemet med att svenskarna inte verkar mogna för e-böcker ännu. Det är böcker på papper som gäller för en majoritet – enligt vår undersökning på Twitter:

Så många läser helst på papper

71 procent läser helst sina böcker i pappersform, så vi är nog lite konservativa när det gäller våra böcker. Å andra sidan handlar det inte enbart om att vi vill läsa på papper. Det finns fler saker som spelar in.

Pappersbok vs e-bok i Sverige
image-24601

Svenska bokkonsumenter är ännu inte redo för digitala böcker, utan vill ha dem på papper.

Vi saknar en stor aktör som Amazon. Dito gör sitt bästa men de har en bit kvar att gå.

Dito säljer e-böcker i Sverige
image-24602

Dito är den förmodligen störst återförsäljaren av e-böcker i Sverige.

Sedan är det priserna. En e-bok kostar som regel lika mycket, om inte mer, än en inbunden. Det är helt absurt. Dels lägger bokförlagen priserna högt, och dels är det 25 procent moms på e-böcker, jämfört med 6 procent på pappersböcker. Att bokförlagen inte vågar sänka priserna på e-böcker, trots att all reproduktions- och distributionskostnad försvinner, kan bero på att de känner sig hotade av marknaden.

I länder där e-böcker är populära, har både stora och mindre författare lämnat sina förlag för att istället ge ut sina böcker själva. Förlagen ger i princip bara brödsmulor tillbaka till författaren av en bok (framför allt vid e-boksförsäljning och de pocketböcker vi älskar att köpa). Vid egenutgivning hade hen fått behålla alla intäkter själv.

Men 71 procent av de som svarade på frågan på Twitter, en brokig skara människor men på intet sätt vetenskapligt genomförd, att man hellre läser pappersböcker. Och visst, när en pocketbok kostar 49 kronor och e-boksalternativet 139 kronor, är det lätt att förstå valet.

En riktig läsplatta är som en tunn och smart pocketbok

Amazon Kindle FireDet tar dock inte bort faktumet att en läsplatta med eInk (elektronisk bläck) knappt inte väger någonting, går att läsa på lika enkelt som vanligt papper – även i solljus.

Och så får du plats med hundratals, och kanske tusentals, böcker på en läsplatta. Tack vare eInk behöver batteriet bara laddas typ en gång i månaden. Endast 7 procent av de som svarade på undersökningen sa att de läser sina böcker på läsplattor.

8 procent säger att de använder surfplattor eller smartphones. Så sammanlagt är det 15 procent som på något sätt läser e-böcker.

Ljudböcker fortsätter att öka

Det är bara en enhet högre än de 14 procent som säger sig föredra att konsumera litteratur via ljudböcker. När det gäller ljudböcker var vi lite förvånade att siffran inte var högre. Det har blivit väldigt populärt med ljudböcker.

Storytel som Spotify för ljudböcker
image-24603

Storytel fungerar ungefär som Spotify, där du betalar en fast månadsavgift och får lyssna på hur mycket du vill.

Vi kan ta del av böcker under tiden vi gör något annat genom att lyssna på dem via mobilen. Svenska Storytel fungerar som en Spotify för e-böcker och lyssnarböcker. Enligt statistik från dem har antalet lyssningar på ljudböcker ökat från 2 miljoner under 2014 till 3,5 miljoner 2015.

Vill du vara med och rösta så är omröstningen uppe i en dag till:

Fler artiklar om egenutgivning

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

Story Shop: Podradio för dig som vill lära dig skriva böcker

$
0
0

Story Shop - en podradio för egenutgivare och författareSterling and Stone är namnet på ett företag vars tre grundare arbetar med att skriva böcker och ge ut framför allt som e-böcker på Amazon. De här tre killarna är extremt produktiva och är experter på egenutgivning.

Förutom att skriva litteratur om rymdvarelser som invaderar jorden, vampyrer och andra monster, postapokalyptiska berättelser och western med enhörningar. Utöver att skriva driver de ett antal podradio och lär ut hur du skriver och ger ut dina egna böcker. Story Shop är en kurs i podradio-format i 9 delar.

Sterling and Stone består av Sean Platt, Johnny Truant och David Wright. Sedan oktober 2011 har de givit ut över 100 böcker (eller fler än 6 miljoner ord).

Många är romaner i fullängd, medan andra är kortare böcker i serier. De hämtar till exempel inspiration till sina böcker från TV-serier. En del av bokserierna är utgivna i säsonger där varje bok kan ses som ett avsnitt i en TV-serie.

Sterling and Stone
image-24617

Sterling and Stone pumpar ut böcker i ett rasande tempo, tack vare smarta lösningar, samarbeten och rutiner.

Ofta brukar det ta en månad att skriva en ny bok, utan att för den delen tumma på kvaliteten. Böckerna går igenom redaktörer och korrekturläsare, precis som hos traditionella bokförlag.

Men tack vare e-bokens framsteg i framför allt USA, går processen betydligt snabbare än när ett vanligt bokförlag ska ge ut en ny bok på papper. Det är inte ovanligt att det från det att kontrakt skrivits mellan författare och förlag, tar det 1,5 år innan boken finns i handeln.

Omöjligt att överleva som traditionell författare i Sverige

Sterling and Stone har under åren utvecklat affärsmetoder för att tillsammans hålla hög produktivitet. Och det är något som – i Sverige – krävs om du inte tillhör den lilla klick författare som säljer miljontals exemplar av böcker.

Du kan inte överleva på författaryrket om du bara ger ut en en bok om året. Det är därför svenska författare som Björn Ranelid far land och rike runt och håller föreläsningar och boksigneringar.

Du kan inte leva på att bara skriva böcker, om du inte är väldigt produktiv och helst ger ut böckerna själv.

Vid egenutgivning behåller du större majoritet av vinsten. Går du via ett traditionellt bokförlag är det inte mycket pengar som går vidare till författaren. När jag läser om debutanter som ska ge ut sin bok på ett vanligt förlag, efter att de jobbat i 5-10 år på boken, är det bara deprimerande.

Story Shop är spännande, intressant och inspirerande

För att återgå till Story Shop är det alltså en kurs i form av podradio, bestående av introduktion samt nio olika delar. Innehållet riktar sig mot dig som vill kunna leva på att vara författare, och killarna berättar om hur de arbetar för att hålla hög kvalitet utan att det ska dra ut på tiden.

Story Shop - en kurs om att skriva och ge ut böcker
image-24618

Story Shop är en kurs i form av podradio, som innehåller massor av tips och inspiration för blivande författare som är sugna på egenutgivning.

Hur samarbetar de, och vad ska du tänka på för att synas bättre i butikerna (framför allt Amazon). Hur ska du strukturera upp ditt arbete för att kunna sälja så många böcker som möjligt, med marknadsföring, omslagsdesign och så vidare.

Är du intresserad av att skriva böcker, alternativt facklitteratur men framför allt skönlitterärt, är Story Shop en podradio jag kan rekommendera att du lyssnar igenom.

E-boken i Sverige

Nu ska det tilläggas att marknaden för e-böcker i Sverige fortfarande befinner sig i sin linda. Nyligen gjorde jag en läsarundersökning på på Twitter, där 335 personer svarade. 70 procent föredrar traditionella pappersböcker med 16 procent föredrar e-böcker på läs- eller surfplatta.

Personligen tror jag dock att statistiken kommer se annorlunda ut allt eftersom åren går. Det handlar inte bara om att e-böcker är så grymt mycket smidigare att hantera jämfört med pappersböcker – framför allt om du har en riktig läsplatta.

En annan klart intressant aspekt med e-böcker är att det är så lätt för vem som helst att ge ut en egen bok. De traditionella bokförlagen tar varje år emot tusentals och åter tusentals manus från aspirerande författare, men det är bara några få enstaka böcker som verkligen ges ut.

Egenutgivning lockar författare från förlagen

Egenutgivning öppnar dörren för alla som vill ge ut en bok. Och om du satsar på e-böcker är det ingen ekonomisk risk i det hela. Givetvis finns det olika lösningar för att även se din bok i tryckt form utan att det kostar skjortan, tack vare digitaltryck, men priset för dessa böcker gentemot konsumenter är ibland vansinnigt höga.

Visst finns det en fördel med bokförlag i form av en kvalitetskontroll. När dörrarna öppnas för att vem som helst utan svårighet kan ge ut sin e-bok via alla stora återförsäljare, innebär det att vi får se mycket skit på marknaden.

Å andra sidan, spelar det verkligen någon roll? Sådant löser sig självt i och med att usla hobbyförfattare försvinner ner i mängden av böcker som inte säljs.

Fördelen med att vi får ett avsevärt större utbud väger upp problemet med skräpet. Och om e-boksförsäljningen tar fart kommer fler författare ha möjlighet att leva på sina böcker – i alla fall om de ökar produktiviteten, lär sig mer om marknadsföring, och går från att se sig själva som kulturarbetare till entreprenörer.

Lyssna på Story Shop och uppföljaren…

Self Publishing PodcastOch det är sådant här Story Shop handlar om. Sterling and Stone har fler podradio-produkter, som utkommer varje vecka. Self Publishing Podcast är mycket populär, och The Smarter Artist ger dig snabba tips i princip varje vardag.

Story Shop är ingen ny podradio, men materialet är lika bra idag som när det släpptes. Och nu har uppföljaren även kommit; Iterate & Optimize. Sju avsnitt innehåller podden och den hänger ihop med e-boken med samma namn.

Jag avrundar den här bloggposten genom att skamlöst tipsa om min egna e-bok Skriva för bloggar.

Det är visserligen ingen bok som hjälper dig som vill bli författar, men tänker du syssla med egenutgivning behöver du marknadsföra dig själv och då är det naturligt att starta en egen blogg. Och det är då du kommer att få hjälp av Skriva för bloggar.

Länkguiden: Podradio

Story Shop podradio

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

Nextory är ett Spotify för e-böcker och ljudböcker

$
0
0

Nextory - e-böcker och ljudböckerNextory är en tjänst för dig som konsumerar mycket litteratur – antingen i form av e-böcker eller ljudböcker. Just e-böcker har ännu inte blivit så stort i Sverige, även om statistiken ökar hela tiden. Men ljudböcker är onekligen populära.

Med Nextory kan du prenumerera på fri tillgång till e- och ljudböcker. För från 99 kronor i månaden får du tillgång till tusentals böcker – ett antal som hela tiden ökar. Utbudet ser bra ut och det finns gott om ny litteratur. Och vill du testa kan du göra det helt gratis och bindningsfritt i 14 dagar.

Prenumerationstjänster med fri tillgång till material har blivit väldigt stort. Spotify har som bekant musik, och på film- och TV-fronten finns Netflix, HBO, Viaplay och ett par andra. Det är ett smidigt sätt att enkelt och snabbt komma åt musik och film när du vill, så länge du har en dator, surfplatta, smartphone, mediaspelare med appar eller smart-TV.

Ljudböcker och e-böcker hos Nextory
image-24810

Glöm dina dyra och miljöovänliga pappersböcker, och börja konsumera litteratur med ljudböcker och e-böcker.

Nextory låter dig komma åt tusentals böcker inom flera kategorier. Prenumerationerna finns i tre nivåer; Bas (99 kr), Standard (199 kr) samt Premium (249 kr).

Bas saknar affärslitteratur och de senaste nyheterna. Standard har med just de aktuella nya lanseringarna, och Premium har både nyheter och affärslitteratur. Kostnaden är högre än Spotify och Netflix (som jag själv har) men å andra sidan kostar det inte mer än en inbunden bok i pappersform.

Dela gärna för att tipsa alla dina vänner på Facebook!

 

Den stösta konkurrenten till Nextory är Readly. Tidigare fanns även E2GO men de har gått upp i Nextory.

Nextory iOS-app
image-24811

Så här ser iOS-appen ut för Nextory. Du kan bläddra mellan olika kategorier och det finns massor att välja från. Fler böcker är på väg in.

Vill du prova tjänsten kan du göra det gratis i 14 dagar. Du får fri tillgång till böckerna, och du kan säga upp din fria testperiod när som helst utan att riskera någonting.

Jag testade och det fanns inget dolt finstilt avtal. Klicka dig bara in på inställningar och klicka på knappen för att avsluta prenumerationen. Samma sak gäller om du betalar – du binder inte upp dig utan kan säga upp prenumerationen när som helst.

TkJ RekommenderarNextory fungerar på datorer, surfplattor och smartphones. Detta med hjälp av en applikation för Android och iOS. Med appen kan du snabbt klicka igång en ny ljudbok, eller öppna och börja läsa en e-bok.

Tyvärr saknas möjlighet att få över e-böcker till din vanliga läsplatta. Men med dagens kraftfulla skärmar i smartphones och surfplattor är det inga större problem.

Läs också:

Länkguiden: Nöje

Nextory

  • Kategori: Nöje
  • Utgivare: Nextory AB
  • Publicerad: 2016-12-26
  • Betyg: (8/10)
  • Antal besök: 36
  • Testat av:
  • Besök: blogg.tkj.se/prg/nextory
Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

Här laddar du ner gratis e-böcker i snyggt format

$
0
0

Gratis e-böckerStandard Ebooks är ett ideellt projekt för att formatera om gratis e-böcker vars upphovsrätt löpt ut, så att de blir snyggare och lättare att läsa. Det finns en hel del sajter med fria e-böcker men ofta är det bara stora textmassor.

Ett populärt vattenhål för litteraturälskare som vill ladda ner gratis e-böcker är Project Gutenberg. Här lägger man dock inte ner någon tid på att formatera böckerna ordentligt, utan resultatet är filer som inte alls är anpassade att presenteras snyggt på e-boksläsare.

Standard Ebooks gör riktiga e-boksfiler, ePub, av gamla klassiska böcker vars upphovsrätt gått ut och därmed tillhör allmänheten. De som jobbar med projektet ser till att böckerna struktureras ordentligt, får en snygg formgivning och man ger dem även ett riktigt omslag.

Ladda ner gratis e-böcker

Så om du vill läsa gamla böcker, eller om du bara är ute efter gratis böcker, så är Standard Ebooks en riktigt trevlig tjänst.

Än så länge finns det inte några stora mängder litteratur på sajten, då det ligger en hel del arbete bakom varje titel. Men det fylls hela tiden på med nytt och om du är intresserad kan du hjälpa till att skapa e-böcker.

Besök Standard Ebooks

Läs mer om e-böcker

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!


17 coola sätt att använda din gamla Android-mobil

$
0
0

Tips för smarta lösningar med en Android-smartphoneHar du en Android-mobil som ligger och dammar i bokhyllan efter att du uppgraderat till en annan smartphone? Visst kan du försöka sälja den på Blocket, men det finns faktiskt en hel del coola grejor du kan göra med en gammal Android-mobil.

IDG har en lista över inte mindre än 17 olika tips på hur du kan återanvända din Android-mobil. Du kan till exempel göra om den till en fjärrkontroll – eller en universalfjärrkontroll som hanterar det mesta. Eller så kan du använda den som övervakningskamera.

Det finns gott om riktigt bra tips för hur du kan dra nytta av din gamla avlagda Android-mobil. Är den bara fungerande och har en hyfsat bra skärm och kamera kan du göra rätt många grejor.

Du kan till exempel använda den som läsplatta genom att installera Kindle och svenska Dito, eller ladda ner böcker från Google Play. Du kan börja med att skaffa mina e-böcker Tjäna pengar på din blogg respektive Skriva för bloggar. De finns på Google Play (samt alla vanliga bokhandlare på nätet).

Android som övervakningskamera

Du kan göra om din gamla Android-mobil till en övervakningskamera.

Det som många säkert gör, är att ge sina gamla smartphones och surfplattor till sina barn. Jag har inte blockerat något på de plattor ungarna har för jag tror inte på att sätta mina barn i en bubbla utan insikt i verkligheten, men om du tycker att jag har fel (helt okej!) finns det appar som gör att du kan låsa ute ungarna från det du inte vill att de ska se.

Läs alla 17 tipsen hos IDG

Fler artiklar om Android du kan läsa!

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

Sigil, gratis program skapar och redigerar e-böcker

$
0
0

Skapa och redigera epub-filer med gratisprogramDet mest populära filformatet för e-böcker är epub. Med gratisprogrammet Sigil kan du med enkelhet redigera dina epub-filer, eller skapa nya sådana från ett tomt dokument. Vill du finputsa din e-bok gör du det smidigt med Sigil.

Sigil utvecklas med öppen källkod. Det finns för både Windows (32- respektive 64-bitar) och Mac OS X. Programmet innehåller rätt många smarta funktioner, och även om gränssnittet knappast följer någon defacto-standard så är det inte speciellt svårt att lära sig.

Marknaden för e-böcker är fortfarande rätt liten i Sverige, men siffrorna är på väg upp. Att gå över från pappersböcker till en riktig läsplatta (inte surfplatta) med eInk kräver lite träning, men sedan vill man inte gå tillbaka. För vem vill inte ha en läsplatta som rymmer ett par tusen böcker och som väger mindre än en pocketbok och inte tar någon plats alls? Miljöaspekten är dessutom inte att förringa.

Så om du väljer att ge ut din bok i digitalt format, bör du få en rejäl ryggdunk. Varje sålt exemplar saknar såväl produktions- som distributionskostnader. Vinstmarginalen är enorm jämfört med en tryckt bok. Och du får snabbt ut din e-bok hos återförsäljarna tack vare exempelvis företaget Publit.

Sigil, skapa e-böcker i epub gratis
image-27027

Sigil är ett gratisprogram som finns för både Windows och OS X, och som används för att redigera epub-filer.

Om du har skrivit en bok och vill sätta ihop materialet till en e-bok i formatet epub, finns det många alternativ. En epub-fil är rent tekniskt bara ett omdöpt zip-arkiv innehållande html-dokument för sidor, samt bilder och CSS-filer.

Många sätt att skapa en epub

Därför skulle du i praktiken kunna knappa ihop din epub-fil helt från grunden med hjälp av en vanlig texteditor. Men jag skulle inte rekommendera det. Såvida du inte har en redan invand rutin, är det rätt bökigt.

Å andra sidan kan du tämligen enkelt skapa en epub-fil från dokument i Microsoft Word, med hjälp av olika gratisverktyg, fast då blir resultatet riktigt risig HTML-kod. Jag har självt gjort det här felet och mängden skräpkod som Word spottade ur sig var minst sagt imponerande.

Skapa epub-filer
image-27028

Md Sigil kan du snabbt se hur HTML-koden i din e-bok är – en del lösningar genererar sjukt mycket skräpkod.

Vilken lösning du vill använda beror på hur mycket tid du vill lägga ner på det. Kanske skriver du i Scrivener, och då har du en hyfsat bra epub-generator inbyggd.

Men oavsett hur du skapar din epub-fil så är det bra att ha Sigil. Du kan använda programmet för att göra en sista genomgång och kontrollera så att allt ser snyggt ut. Ett mer avancerat program, som också kan användas till att redigera epub, är det popuära Calibre. Ta gärna en titt på det också!

Några fler artiklar att läsa…

Programinformation

Sigil

  • Hemsida: Sigil
  • Utvecklare: John Schember
  • Pris: Gratis
  • Plattform: OS X, Windows
  • Betyg: (7/10)
  • Kategori: E-böcker
  • Testat av:
  • Antal nedladdningar: 113

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Inlägget Sigil, gratis program skapar och redigerar e-böcker dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.