Quantcast
Channel: Sökresultat för ”läsplatta”– TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!
Viewing all 27 articles
Browse latest View live

New York Times: ”Apple arbetar på iPad Mini”

$
0
0

iPad får mindre modell med 7-tumsskärm?Nu har även respektabla New York Times valt att rapportera om att Apple arbetar på att ta fram en iPad med mindre skärm – också kallad för iPad Mini. Den nya mindre iPaden kommer enligt tidningen att ha en skärm på 7,85 tum, men framför allt får den ett klart lägre pris än storebrodern.

När Steve Jobs levde och basade för Apple sa han att man aldrig kommer att ta fram en iPad med mindre skärm, eftersom 10 tum var den minsta skärmen som fungerar på surfplattor. Men allt pekar på att Apple nu ändå väljer att ta fram en konkurrent till alla de plattor på runt 7 tum.

iPad Mini kommer alltså att få en skärm på 7,85 tum, att jämföra med vanliga iPad som har 9,7 tum. På pappret verkar det inte skilja så mycket i storleken men det lär det göra i praktiken. Det som är mest intressant med iPad Mini är dock om prislappen läggs en bra bit under vad vanliga iPad kostar.

Amazon Kindle FireDe allra flesta konsumenter vill ha en iPad, det har statistik bevisat flera gånger. Och jag håller med. Jag har testat flera Android-baserade surfplattor, och även om några har varit rätt schyssta så har de inte varit på alls samma nivå som iPad.

De två stora problemen med surfplattor med Android är att många kör gamla versioner av Android som inte är anpassade för surfplattors större skärmar, samt att utbudet av schyssta appar för surfplattor är kasst. Även idag släpps det Android-plattor med version 2.x av operativsystemet.

Men Android-baserade surfplattor har en fördel gentemot iPad, och det är prislappen. Du kan få tag på en surfplatta med Android för en bra bit under tusenlappen. Visst, man får vad man betalar för och en surfplatta för 700 spänn är naturligtvis skräp, men går du upp till 2000 kronor blir det en hyfsat bra modell.

iPad Mini täcker marknaden

iPad MiniOm ryktet nu stämmer att Apple kommer att lansera en iPad Mini lagom till julhandeln i år, gör de det för att täcka in dels de köpare som vill ha en surfplatta med mindre skärm, och dels de som inte vill betala över 4000 kronor.

En konsult som New York Times talat med, gissar på att en iPad Mini skulle locka många kvinnliga köpare eftersom det mindre formatet passar handväskor.

Ett skäl till varför Apple vill täcka in marknaden med en prisvänligare och mindre surfplatta, är Amazons framgångar med sin Kindle Fire, samt faktumet att Google nu har lanserat sin egna Google Nexus 7. Både Kindle Fire och Nexus 7 baserar sig på Android (Kindle Fire använder dock en specialversion som är klart begränsad jämfört med Google Nexus 7), har ett lågt pris och skärmar på 7 tum.

Jag har tidigare skrivit om 7 tum versus 10 tum på surfplattor. Jag har testat bägge varianterna en hel del och jag ser både för- och nackdelar med bägge. Jag har faktiskt ingen rekommendation och det är ingen storlek som jag föredrar. Att surfa går utmärkt på bägge modellerna, även om det så klart är snäppet smidigare på den större skärmen. Läser du e-böcker är 7 tum bättre än 10. Skriver du texter är 10 tum bättre än 7.

Testa före du köper. Min bedömning är att det är helt och hållet en smaksak.

TechCrunch har publicerat en artikel som är en iPad-älskares test av Google Nexus 7.


Gratis IT-nyhetsbrev! TkJ Nyhetsbrev utkommer via e-post en gång i veckan.

©2007-2014, TkJ.se - Sveriges ledande IT-blogg | Läs artikel | Kommentera artikel
Besök också PCOnline - Din datortidning på webben


Barnes & Noble släpper ny Nook med Windows 8

$
0
0

Nook med Windows 8Enligt ett rykte som Digital Trends rapporterar om kommer bokhandlaren Barnes & Nobles att lansera en ny version av sin läsplatta/surfplatta Nook som kör operativsystemet Windows 8. Det här låter inte alls orimligt eftersom Microsoft och B&N sedan tidigare har ett samarbete.

I maj skrev jag om att Barnes & Noble och Microsoft startat ett nytt bolag ihop, som är inriktat på e-böcker. E-böcker kommer nämligen att bli allt viktigare i och med Windows 8, eftersom operativsystemet blir stort på surfplattor.

Digital Trends skriver att den nya Nook-versionen från Barnes & Nobles kommer att presenteras i slutet av den här månaden.

Enligt dem kommer nya Nook att köra Windows 8, men jag tror personligen att man syftar på Windows RT. Det känns inte rimligt att man lanserar en billig surfplatta som kör Windows 8, eftersom det kräver x86-arkitektur. Det är lite overkill. Surfplattan lär bygga på ARM-arkitektur och då är det Windows RT som körs.

När det gäller övriga specifikationer har man inte mycket att berätta. Men gissningsvis kommer det att röra sig om en surfplatta på 7 tum med ett hyfsat bra pris. Den nya Nook kommer att få en hel del konkurrans från nya Amazon Kindle-modeller, Google Nexus 7 och den förmodade iPad Mini.

Microsoft har, enligt Digital Trends, tidigare investerat 605 miljoner dollar i Barnes & Nobles. Läs mer om Microsoft och e-böcker i min bloggpost från maj.

Källa: Digital Trends


Gratis IT-nyhetsbrev! TkJ Nyhetsbrev utkommer via e-post en gång i veckan.

©2007-2014, TkJ.se - Sveriges ledande IT-blogg | Läs artikel | Kommentera artikel
Besök också PCOnline - Din datortidning på webben

Kartorna visar vägen ur Nokias kris? (Testa på iOS/Android)

$
0
0

Nokia MapsNokia har inte haft det lätt de senaste åren. Dalande försäljning av deras mobiltelefoner, de var för långsamma på att ta fram en bra smartphone, och även om Windows Phone plockar marknadsandelar går det sakta. Men på en punkt har de stora framgångar, och det är deras kartlösning Nokia Maps.

Konkurrenten Google Maps fick sig en käftsmäll när Apple slängde ut lösningen i och med lanseringen av iPhone 5, för att istället börja använda sin egenutvecklade Apple Maps. Tyvärr har den visat sig vara så bristfällig att VD:n Tim Cook fått skriva en ursäkt till kunderna. Nokia Maps rullar däremot på för fullt.

En av styrkorna med Nokia Lumia-serien är applikationen Nokia Maps, som är riktigt bra. Bland annat kan den användas som en traditionell GPS som ger vägbeskrivningar med tal. Tjänsten finns i massor av olika språk, inklusive svensk. Applikationen är snygg och lättanvänd, och den fungerar alltså mycket bra.

Läs hela artikeln: Kartorna visar vägen ur Nokias kris? (Testa på iOS/Android)


Gratis IT-nyhetsbrev! TkJ Nyhetsbrev utkommer via e-post en gång i veckan.

©2007-2014, TkJ.se - Sveriges ledande IT-blogg | Läs artikel | Kommentera artikel
Besök också PCOnline - Din datortidning på webben

E-boksläsare på väg ut – men e-böcker blomstrar

$
0
0

E-boksläsareFörsäljningen av så kallade e-boksläsare föll 28 procent under 2012 jämfört med året dessförinnan. Men det betyder inte att konsumenterna tappat intresse för e-böcker. Man väljer istället att lägga sina pengar på en riktig surfplatta istället för de betydligt enklare e-boksläsarna.

E-boksläsare, såsom Amazon Kindle, har några fördelar jämfört med surfplattor. Dess speciella skärmar använder en slags bläck (eInk) istället för LCD och de typer av skärmar som surfplattor använder. eInk gör att du kan läsa på skärmen även i direkt solljus, och eftersom ström bara krävs när bilden ritas om, är stand by-tiden väldigt lång.

I mitt ständigt växande arkiv av hårdvara som jag behöver för att göra tester, har jag en e-boksläsare från Sony. Den är väldigt lätt och smidig, och skärmen är lätt att läsa på. Men om jag ska vara ärlig föredrar jag att läsa på iPad Mini. Visst, det fungerar inget vidare i solljus men å andra sidan spenderar jag inte så mycket tid i direkt solljus (på grund av mediciner, inget annat).

iPad Mini testDet verkar inte som om jag är ensam att tycka så. Försäljningen av surfplattor går hela tiden uppåt, men försäljningen av e-boksläsare sjönk från 27,7 miljoner enheter under 2011 till 19,9 miljoner under 2012.

Wall Street Journal pekar på den största styrkan med e-bokläsare: hur de har gjort det enkelt för konsumenter att handla e-böcker. Om du har Kindle (som dock inte är så spännande i Sverige) finns det en utmärkt koppling till Amazons e-butik. Via WiFi eller 3G kan du köpa och ladda ner nya e-böcker.

I och med att e-böcker – i alla fall i USA – är betydligt billigare än pappersböcker, plus att det är så mycket smidigare, några klick och sedan har du boken i din hand, har e-böcker blivit väldigt populärt.

I Sverige har vi fortfarande långt att gå, men företaget Dito är ett intressant alternativ till Kindle. Däremot finns det ännu ingen riktigt bra lösning för författare att själva ge ut en e-bok, inte jämfört med Amazon i USA.

Läs också: Så läser du svenska e-böcker

Numera är det emellertid lika enkelt att handla och läsa e-böcker på en vanlig surfplatta. Det är inte några jätteskillnader i pris mellan en läsplatta och en surfplatta, men möjligheterna med en surfplatta är många fler än en läsplatta. Du vill varken surfa, titta på film eller spela på en platta med eInk-skärm…

Du som läser e-böcker, vad föredrar du för enhet?

Källa: Wall Street Journal


Gratis IT-nyhetsbrev! TkJ Nyhetsbrev utkommer via e-post en gång i veckan.

©2007-2014, TkJ.se - Sveriges ledande IT-blogg | Läs artikel | Kommentera artikel
Besök också PCOnline - Din datortidning på webben

Kom igång att skapa dina egna Windows 8-applikationer

$
0
0

Visual Studio ExpressI och med Windows 8 lanserade Microsoft ett helt nytt ekosystem som är under ständig utveckling. Det nya gränssnittet i Windows 8, som är byggt främst för pekskärmar på datorer och surfplattor, låter dig köra vad som kallas för Windows 8-appar – eller Windows Store-appar.

Dessa appar kan även köra på Windows RT. Att designa och programmera sådana här applikationer är enklare än att skriva vanliga Windowsprogram och Microsoft har massor av svenska skolor och guider. I den här artikeln får du många tips på hur du kan komma igång att skapa dina egna appar för Windows 8!

Windows 8-appar är applikationer som körs i det nya gränssnittet. De distribueras via Windows Store, som kan ses som Microsofts svar på Apples AppStore, och förutom Windows 8 går de även att köra på Windows RT. Windows RT är Windowsversionen för ARM-arkitekturen, och faktum är att Windows 8-appar är de enda programmen du kan köra på Windows RT.

Eftersom Windows RT är gjort för ARM-processorn, medan alla traditionella Windowsprogram som körs i skrivbordsläget är utvecklade för x86-arkitekturen, går det inte att köra vanliga Windowsprogram. Windows 8-appar är däremot oberoende av processorarkitektur, utan kan köras på såväl Windows 8 som RT.

Skapa dina egna Windows 8-appar

Windows 8-appar öppnar dörren till apputveckling för många fler än renodlade programmerare. Du kan bygga Windows 8-appar utan att vara speciellt bra på programmering. Det går nämligen att skapa appar med hjälp av webbstandarder, så om du kan HTML5, CSS och Javascript, kan du bygga appar för Windows 8.

Microsoft säger själva att man i och med det nya gränssnittet i Windows 8 vill göra det mycket enklare att bygga appar. Och det är nog nödvändigt för att Microsoft ska ha någon chans att slåss mot iOS och Android. De är sent ut på marknaden för surfplattor, så vill de kunna ta marknadsandelar behöver de många fler och bra appar som användarna är intresserade av.

Mycket gratis material på webben

För dig som vill komma igång med app-utveckling för Windows 8, finns det massor av läsning på webben. Microsoft har publicerat tonvis med artiklar, och förvånansvärt mycket av det är översatt tills svenska.

Läs hela artikeln: Kom igång att skapa dina egna Windows 8-applikationer


Gratis IT-nyhetsbrev! TkJ Nyhetsbrev utkommer via e-post en gång i veckan.

©2007-2014, TkJ.se - Sveriges ledande IT-blogg | Läs artikel | Kommentera artikel
Besök också PCOnline - Din datortidning på webben

Surfplattan ersätter pappersböcker av praktiska skäl

$
0
0

Läsa böcker på surfplattorTror du att vi läser böcker på surfplattor istället för på papper inom en överskålig framtid? Då är du inte ensam. Sifo har på uppdrag av Sony frågat svenskar om teknikutvecklingen förändrat deras läsvanor. 38 procent av de tillfrågade trodde att vi inom tio år helst läser på surfplattor istället för i tryckt form. Några var än mer optimistiska – 18 procent trodde att övergången skulle ske inom fem år.

Det finns både för- och nackdelar med att använda en surfplatta för att läsa böcker. Den fördel som främst tilltalade de konsumenter som tillfrågats av Sifo, var den praktiska möjligheten att enkelt kunna ta med sig flera böcker. Men även om man ser optimistiskt på framtiden, är det inte lika ljust idag. Undersökningen visar nämligen också att endast en procent av de tillfrågade skulle tänka sig läsa en litterär klassiker på surfplatta…

Det är hos IDG jag läser om Sifo-undersökningen som visar att svenskarna är mogna för att byta ut pappersböckerna mot surfplattor. Fast det verkar som om det mest är en fin tanke, eftersom artikeln avslutas med att avslöja att de tillfrågade i praktiken inte är så intresserade.

Endast 10 procent vill i dagsläget läsa en deckare digitalt, och bara 1 procent kan tänka sig att skrolla igenom en klassiker. Där står sig papperet starkt, i alla fall ett tag till. [Källa: IDG]

Däremot går det lättare att läsa morgon- respektive kvällstidningar på surfplattan – här ligger siffran på närmare 30 procent.

Huruvida surfplattor verkligen är bra sätt att konsumera litteratur på kan man diskutera. Jag tror att det är väldigt subjektivt. En del upplever det svårare att läsa på en självupplyst yta, på samma sätt som det kan vara svårt att läsa längre texter på en datorskärm. Och inte minst nu i sommartider är surfplattor tveksamma att ta med sig ut i hängmattan. Solljus är förödande för en skärm på dator eller surfplatta.

Då är det lättare med så kallade läsplattor, eller e-boksläsare, där man inte använder LCD-skärmar utan eInk. eInk-skärmarna ser inte mycket ut för världen, men de drar knappt någon ström och de kan till exempel användas i direkt solljus.

Läs mer om att läsa e-böcker:


Gratis IT-nyhetsbrev! TkJ Nyhetsbrev utkommer via e-post en gång i veckan.

©2007-2014, TkJ.se - Sveriges ledande IT-blogg | Läs artikel | Kommentera artikel
Besök också PCOnline - Din datortidning på webben

Amazon och e-böckerna som läser dig

$
0
0

Kindle kontrollerar hur du läser e-böckerAmazon och deras läsplatta Kindle har skapat en väldigt spännande marknad fylld av miljontals olika böcker som givits ut av författarna själva, utan inblandning av förlag. En majoritet av denna otroliga mängd e-böcker är naturligtvis skräp som aldrig säljs, men det finns så klart guldkorn och författare som verkligen lyckats på egen hand.

SvD skriver om en intressant detalj inom Amazons ekosystem av e-böcker – nämligen att företaget sitter på enorma mängder data om kunderna och deras läsvanor. Det handlar inte bara om vilka böcker de har köpt, utan all annan information som Kindle samlar ihop och lagrar hos Amazon; var någonstans i boken du är, när du läste den senast, hur lång tid det tar att läsa sidor och så vidare…

Nu är Amazon och deras Kindle inte speciellt stora i Sverige, främst på grund av att företaget inte gått in på marknaden. Vill du läsa e-böcker på svenska är det andra tjänster som gäller, till exempel Dito. Men det ryktas med jämna mellanrum om att Amazon tänker öppna i Sverige.

Vi får se hur det blir med det. Om de gör det skulle det bli mycket spännande eftersom deras system för självpublicering av böcker inte har någon bra svensk motsvarighet. Att ge ut en e-bok i Sverige är lite för omständligt för att gemene man vill ge sig på det.

SvD har på kultursidorna publicerat artikeln E-boken gör läsaren till ett objekt, som tar upp faktumet att Amazon sitter på massor av information om sina kunders läsvanor på Kindle. Man kan som vanligt diskutera om den personliga integriteten, men det finns andra aspekter som är intressanta.

Skriva om böcker baserat på statistik

I och med att Kindle kan samla ihop så mycket data om hur konsumenter läser en e-bok, öppnar det dörrar för möjligheter att förändra böckerna på olika sätt. Eftersom det är e-böcker går det lätt att uppdatera dem med nya utgåvor.

Till exempel kan man se om läsare ofta stannar vid en viss sida, eller om de slutar läsa boken på en annan sida. Man kan se om det tar extra lång tid att läsa specifika sidor. Baserat på den här informationen kan utgivaren skriva om delar av boken för att se till att den, statistiskt sett, blir mer lättläst.

För facklitteratur kan det här mest ses som positivt. Men när det kommer till skönlitteratur är det säkert många som kan se kritiskt på det här. Hur blir det med författarens integritet om förlaget efter publicering vill arbeta om vissa kapitel eller enskilda sidor för att statistik har visat att läsarna tar längre tid på sig att läsa just dessa sidor?

Är originaltexten för svårläst, så blir väl boken bättre om man i efterhand, tack vare datainsamling och statistik, kan rätta till det – eller? Om statistik visar att en del slutar läsa boken efter kapitel 12 bör man väl skriva om det? Det är retoriska frågor – jag hävdar inte att det är rätt eller fel. Berätta gärna vad du tycker i en kommentar här nedan.

Börjar man sedan köra olika databaser tillsammans, kan man rent tekniskt sett se om läsaren, efter att ha läst en sida där ett visst varumärke omnämns, gör exempelvis sökningar på varumärket. Jag hävdar inte att något sådant sker, men det är ut ett rent tekniskt perspektiv möjligt. Eller, för att ta ett annat exempel, kan Amazon visa ett erbjudande om boken X till konsumenten, efter att denne läst om X i en annan bok.

E-böcker skapar helt andra möjligheter än vad traditionella pappersböcker gör. Mycket av detta är helt klart positivt, men det finns en del punkter som kan vara värda att ifrågasätta.

Mer läsning om e-böcker:


Gratis IT-nyhetsbrev! TkJ Nyhetsbrev utkommer via e-post en gång i veckan.

©2007-2014, TkJ.se - Sveriges ledande IT-blogg | Läs artikel | Kommentera artikel
Besök också PCOnline - Din datortidning på webben

Microsoft Surface 2 släpps i Sverige 22 oktober

$
0
0

Microsoft Surface 2 Pro till SverigeIgår öppnade Microsoft butiken för att ta emot förhandsbeställningar av den nya generationen av surfplattan Surface; Surface 2 respektive Surface Pro 2. I Sverige dröjer det fortfarande till 22 oktober innan du kan köpa surfplattan.

De nya modellerna av Microsofts egna surfplatta har flera nyheter. Bland annat kommer de att levereras med nya Windows 8.1, som innehåller en rad olika förbättringar inte minst för användare som kör operativsystemet på just surfplattor. Utöver själva enheterna släpper man även ett par nya tillbehör.

Microsoft Surface 2 kör ARM-versionen av Windows, det vill säga Windows RT 8.1. Enheten riktar sig främst till dig som är intresserad av att använda den främst som surfplatta.

Microsoft Surface Pro 2

Surface 2 levereras tillsammans med applikationerna Microsoft Office 2013 RT samt Outlook RT, och du får även två års prenumeration på molntjänsten SkyDrive med 200 GB lagringsutrymme, plus tillgång till Skype WiFi med deras två miljoner WiFi-hotspots världen över.

Det finns två utgåvor av Surface 2 på 32 GB alternativt 64 GB, med en prislapp på 3895 kronor respektive 4795 kronor.

Microsoft Surface Pro 2

Surface Pro 2 är mer avancerad och passar bättre att kallas för datorplatta istället för surfplatta. Surface Pro har betydligt mer kraftfull hårdvara än den vanliga Surface, och enheten kör Windows 8.1 Pro.

En av de stora skillnaderna är att du på Surface Pro har tillgång till skrivbordsläget och kan köra alla vanliga Windowsprogram (x86-kompatibla). Windows RT, som används av Surface, är begränsat till så kallade Windows 8-appar. Med Surface Pro har du således inte bara en surfplatta utan en fullgod bärbar PC.

Microsoft Surface Pro 2 säljs med fyra olika storlekar på lagringsutrymmet; 64 GB, 128 GB, 256 GB och 512 GB. Den minsta modellen går på 7895 kronor, och vill du ha 512 GB lagringsutrymme får du hosta upp 15995 kronor.

Microsoft Surface Pro 2

Microsoft Surface Pro 2 blir en komplett dator med tangentbord. Ett nytt tillbehör är dockningsstationen som snabbt gör surfplattan till en vanlig dator.

För att arbeta på din Surface, räcker det sällan att styra datorn enbart med pekskärmen. Att skriva på en skärmtangentbord är så klart en vanesak, men personligen är jag inte speciellt förtjust i det, i alla fall inte när jag ska skriva längre texter.

Microsoft har två tangentbord som passar till Surface – Touch Cover respektive Type Cover – som också har kommit i en andra generation. Nytt den här gången är att de finns i flera färger, de är tunnare och robustare. Dessutom har de bakgrundsbelysning, vilket är en funktion man saknar på PC-datorer efter att ha vant sig vid det på Mac.

Touch Cover 2 ska ha blivit mer responsiv, och Type Cover 2 ska ha gjorts tystare. För dig som inte testat dem så är det tangentbord som även fungerar som skärmskydd. Touch Cover har som namnet antyder touchknappar, till skillnad mot Type Cover som har vanliga tangenter. Touch Cover är därför tunnare, men även om det är förvånansvärt lätt att skriva på tycker jag själv att Type Cover är trevligare.

Förutom nya modeller av tangentborden, släpper Microsoft även en dockningsstation till Surface Pro och Surface Pro 2. Ansluten till dockningsstationen kan du koppla din surfplatta till en extern skärm, strömadapter, Ethernet och högtalare. Desutom finns det en USB3-port och tre USB2-portar. Du kan läsa om fler nya tillbehör i ett engelskt pressmeddelande. Ännu mer finns att läsa på Microsofts blogg.

Vill du veta mer, kan du läsa mitt test av Microsoft Surface Pro.

Läs mer och förhandsbeställ:

Källa: Pressmeddelande


Gratis IT-nyhetsbrev! TkJ Nyhetsbrev utkommer via e-post en gång i veckan.

©2007-2014, TkJ.se - Sveriges ledande IT-blogg | Läs artikel | Kommentera artikel
Besök också PCOnline - Din datortidning på webben


Rykten om Amazons kommande smartphone och dess 3D-gränssnitt

$
0
0

Amazon Fire PhoneDet har länge ryktats om att Amazon kommer att lansera en smartphone, som ska komplettera deras surf- och läsplattor samt deras mediaspelare. Nu börjar det dyka upp bilder på hur mobilen kommer att se ut. Det kanske mest intressanta är 3D-gränssnittet.

Vad Amazons smartphone kommer att heta är naturligtvis inte känt, men det vore inte helt otippat om den får namnet Amazon Fire Phone eller dylikt. Ryktena pekar på att det rör sig om en relativt genomsnittlig Android-smartphone med en skärm på 4,7 tum. Gränssnittet kommer som sagt att vara i 3D, utan krav på speciella glasögon.

Som redan påpekats rör det sig om rykten. Den allmänna uppfattningen är dock att Amazon kommer att släppa en smartphone, förmodligen i juni, som har en 4,7-tumsskärm och kör en egen version av Android. Amazons surf- och läsplatta Kindle Fire kör också Android med ett egenutvecklat gränssnitt.

Det mest spännande med själva enheten är det påstådda 3D-gränssnittet. Du kommer inte att behöva några speciella glasögon för att njuta av 3D-effekterna, men samtidigt handlar det troligtvis inte om några superavancerade effekter. Enligt ryktena kommer det vara en upphottad variant av det som Apple lanserade i iOS 7 där man använder parallex-skrollning på bakgrunden för att skapa en 3D-effekt.

För att lösa 3D-effekterna använder sig enheten av fyra stycken små infraröda kameror på fronten, som kan se hur du tittar på skärmen och anpassar designen efter din synvinkel. Med hjälp av detta ska man kunna skapa 3D-effekter. Det rör sig dock inte om ”riktiga” 3D-funktioner, som exempel LG Optimus 3D visade. Jag hade den mobilen hemma för test när den kom och effekterna var riktigt coola.

Varför en smartphone från Amazon?

Vi får se vad som händer. Det enda som vi kan vara säkra på, är att Amazon kommer att släppa en smartphone. Det är ett ganska naturligt steg för dem. Med sin Kindle Fire låter de dig läsa e-böcker, och med Amazon Fire TV kan du strömma TV och film från Amazons utbud. Med en smartphone kan man exempelvis erbjuda en plattform för att strömma musik till.

Sedan är ju frågan huruvida Amazon kan göra någon succé med en smartphone. En läsplatta är en sak, men när det gäller Android-baserade smartphones går det, som man säger, tretton på ett dussin…

Källor:


Gratis IT-nyhetsbrev! TkJ Nyhetsbrev utkommer via e-post en gång i veckan.

©2007-2014, TkJ.se - Sveriges ledande IT-blogg | Läs artikel | Kommentera artikel
Besök också PCOnline - Din datortidning på webben

Gratis e-bok: Skapa Windows 8-appar i HTML, CSS och Javascript

$
0
0

Utveckla Windows Store-appar i webbstandarderSå kallade Windows Store-appar, det vill säga applikationer som körs i det nya gränssnittet i Windows 8, går att utvecklas med flera olika tekniker. En av de enklare lösningarna är webbstandarder, det vill säga HTML, CSS och Javascript, som annars används för webbsidor.

Att bygga applikationer med webbstandarder har såväl för- som nackdelar. Det är på fler sätt mindre komplicerat än att använda ett traditionellt programmeringsspråk, men till priset av att det är begränsat i vad du kan göra. För att komma igång, kan du läsa e-boken Programming Windows Store Apps with HTML, CSS and JavaScript, som du gratis kan ladda ner från Microsofts sajt.

Programming Windows Store Apps with HTML, CSS and JavaScript är skriven av Kraig Brockschmidt och utgiven i april i år. I likhet med de flesta amerikanska böcker om programmering, är boken inte mindre än över 1300 sidor lång. Innehållet är dock välstrukturerat, så du kan med fördel hoppa fram och tillbaka för att lära dig om specifika saker.

(Att läsa en amerikansk programmeringsbok pärm till pärm kräver väldigt mycket tålamod, då de som regel innehåller oerhörda mängder repetitiv information. Så blir det när förlagen betalar författarna per skrivet ord…)

E-boken finns att ladda ner i formaten PDF, ePUB samt för Kindle för dig som har Amazons läsplatta. Dessutom kan du ladda ner ett arkiv innehållande alla filer som återfinns i bokens innehåll.

Boken är den andra utgåvan och den fokuserar på hur du utvecklar applikationer för Windows 8.1. Innehållet är uppdelat i 20 olika kapitel samt fyra bilagor.

På webbsajten, som går under namnet Microsoft Virtual Academy, hittar du ett gäng andra gratis e-böcker riktade mot professionella användare. Utöver böckerna finns det massor av olika kurser inom allt möjligt, inklusive utveckling av Windows Store-applikationer.

Här hittar du e-boken.

Läs mer om programmering


Gratis IT-nyhetsbrev! TkJ Nyhetsbrev utkommer via e-post en gång i veckan.

©2007-2014, TkJ.se - Sveriges ledande IT-blogg | Läs artikel | Kommentera artikel
Besök också PCOnline - Din datortidning på webben

Calibre – Ett grymt verktyg som hanterar dina e-böcker

$
0
0

Calibre hanterar dina e-böckerBrukar du läsa e-böcker på någon form av läsare, bör du ta en titt på gratisprogrammet Calibre. Det är i grunden ett verktyg att organisera alla dina e-böcker, men det innehåller även massor av andra funktioner. Jag ska inte gå igenom alla här, utan det får bli framtida poster.

Calibre är gratis och om du har en läsplatta kan jag varmt rekommendera det. Om du idag lägger över e-böcker på läsplattan manuellt, eller om du använder något sunkigt program som medföljde läsplattan, ska du installera Calibre. Det finns för både Windows (32- eller 64-bitar), Linux och Mac OS X.

Med Calibre samlar du ihop alla dina e-böcker på ett ställe. Du använder programmet för att organisera alla dina e-böcker. För att lägga in e-böcker är det bara att dra och släppa dem i programmet. Du kan sätta betyg, etíketter och annat, och det går enkelt att lista böcker efter författare, språk, format och förlag.

Därefter är det bara att ansluta din läsplatta, markera vilka e-böcker du vill kopiera över och sedan klicka på knappen Skicka till enhet, som dyker upp i samband med att du kopplar din läsplatta till datorn.

Gratis verktyg organsierar dina e-böcker - Calibre
image-22927

Med gratisprogrammet Calibre organiserar du dina e-böcker och gör det enkelt att ladda över böcker till din läsplatta.

Det går också att dela ut e-böckerna så att du kommer åt dem via ditt nätverk, eller Internet. Klicka på Anslut/dela ut och välj Starta mediaserver. Om du åter klickar på Anslut/dela ut kommer du se att servern är igång, och här står det vilket IP- och portnummer servern har.

För att komma åt böckerna på ditt nätverk – vilket kan vara smidigt om du har en läsplatta med WiFi – är det bara att öppna webbläsaren och knappa in adressen, exempelvis 192.168.1.30:8080 – eller vilken adressen nu är på din dator. När du går till sidan kommer du att få upp alla e-böcker och det är bara att klicka på deras länkar för att ladda ner dem.

Programmet innehåller som sagt massor av andra funktioner. Du kan konvertera mellan olika format, och du kan till och med redigera e-böcker i ePub-format. Titta runt i programmet för att hitta alla möjligheter, om du vill veta mer.

Programinformation

Calibre

  • Hemsida: Calibre
  • Utvecklare: Kovid Goyal
  • Pris: Gratis
  • Plattform: Windows, Mac OS X, Linux
  • Kategori: E-böcker
  • Antal nedladdningar: 103

Microsoft Surface 3 – Lättare, mindre och billigare surfplatta

$
0
0

Microsoft Surface 3Microsoft lanserar den 7 maj i år den nya surfplattan Surface 3 i Sverige. Den är en nerbantad modell av den sedan tidigare existerande Surface Pro 3, med mindre skärm, lättare vikt och ett lägre pris – till kostnaden av mindre prestanda. Den nya Surface 3 riktar sig främst mot skolor och studenter.

I likhet med storebror Surface Pro 3 kan Surface 3 användas som antingen surfplatta eller vanlig dator, i och med att du ansluter det medföljande TypeCover-tangentbordet och eventuellt en mus. Till skillnad mot Surface 1 bygger Surface 3 på en Intel-processor av x86-arkitektur istället för ARM, vilket är en stor fördel då den kör vanliga Windows 8.1 och inte en ARM-variant av Windows.

I och med att Microsoft har valt att använda en traditionell x86-processor av typen Intel Atom x7 – istället för de ARM-processorer som satt i den floppade Surface RT – kan Surface 3 köra såväl alla traditionella Windowsprogram som alla appar från Windows Store. Surfplattan kör Windows 8.1, som kan uppgraderas till Windows 10 till sommaren.

Surface 3 är både tunnare och lättare än den större Pro-modellen. Storleken är 267 x 187 x 8,7 mm och väger 622 gram. Surfplattan har en skärm på 10,8 tum i upplösningen 1920 x 1280 pixlar (den är alltså högre än en vanlig Full HD widescreen-skärm). Surface 3 kan köpas med antingen 2 GB respektive 64 GB internminne och lagringsplats, alternativt 4 GB respektive 128 GB.

Precis som Surface Pro 3 har den kommande Surface 3 en Mini DisplayPort, plats för MicroSD-kort samt en USB 3-port. Som tillbehör finns en dockningsstation med fyra USB-kontakter (varav två USB3), ljudin och -ut, Ethernet, Mini DisplayPort, säkerhetslås och hållare för Surface-pennan.

Surface 3 kan förhandsbeställas från Microsoft. Priset ligger på 5690 kronor för 2 GB-modellen och 6790 kronor för 4 GB. På hemsidan hittar du mer information och fullständiga specifikationer.

Ska du skaffa en läsplatta eller surfplatta för e-böcker?

$
0
0

Köpa e-boksläsare : läsplatta eller surfplattaVem köper en läsplatta (e-boksläsare) när det finns surfplattor? Den frågan läste jag i en tidning nyligen. Och varför ska man egentligen köpa en läsplatta – det är väl bättre att lägga pengarna på en surfplatta, som ger så mycket mer utan att kosta speciellt mycket extra? Fast det finns trots allt goda skäl till att köpa en traditionell läsplatta. Jag ångrar inte mitt köp, trots att jag har flera surfplattor.

Nu när marknaden för e-böcker har börjat ta fart i Sverige, och intresset ökat, vill läsare ha smidiga lösningar för att läsa sina e-böcker. En surfplatta klarar naturligtvis av att läsa alla typer av e-böcker. Men det finns ändå flera goda skäl till varför man istället ska använda en läsplatta.

Först kan vi förklara själva konceptet läsplatta. Den stora skillnaden mellan en läsplatta och en surfplatta, är att läsplattan inte har en vanlig LCD-skärm (eller dylikt) utan istället använder elektroniskt bläck – e-bläck eller E Ink.

Utan att bli tekniska, kan man säga att e-bläck innebär att skärmen bara ritas om när en ändring skett; till exempel när du bläddrar en sida. Skärmarna använder svart färg mot ljusgrå bakgrund. Det finns färglösningar, men den tekniken är rätt ny.

Fördelen med en sådan här skärm är att den är betydligt skönare att läsa text på, jämfört med en vanlig skärm på surfplatta. Det är i praktiken som att läsa på papper. Att läsa ute i solljus är inga som helst problem, något som inte alls går med en surfplatta. Många läsplattor har bakgrundsbelysning för att du ska kunna läsa i mörker.

Massor av batteritid och e-böcker

E-bläck innebär en annan stor fördel – batteritiden. Eftersom skärmen bara ritas om när du gör något aktivt, som att trycka på en ikon eller bläddrar sida, drar den ytterst lite ström. En läsplatta har ofta en batteritid på en hel månad, så du behöver inte vara orolig för att batteriet tar slut när du ligger på stranden.

Lagringsutrymmet brukar vara ett par GB, och vid en första anblick låter det kanske lite. Men betänk då att en e-bok i ePub-format som regel har storleken 300-500 kB. Du får med andra ord plats med ett par tusen e-böcker på en läsplatta med 2-4 GB lagringsplats. Vill du ha ännu mer ska du välja en läsplatta med plats för minneskort.

Det brukar i produktbeskrivningar framgå att du kan surfa på din läsplatta. Det är en sanning med modifikation. Visst, rent tekniskt är det möjligt. Men det är i praktiken en fullkomligt horribel upplevelse.

En del läsplattor har koppling till e-bokshandlare; Kindle är ansluten till Amazon, Letto den svenska Adlibris. Det innebär att du kan köpa och ladda ner e-böcker direkt från läsplattan. I andra fall behöver du gå via datorn, och då är gratisprogrammet Calibre ett utmärkt verktyg (se länk ovan).

Gratis verktyg organsierar dina e-böcker - Calibre
image-23233

Med gratisprogrammet Calibre organiserar du dina e-böcker och gör det enkelt att ladda över böcker till din läsplatta.

Slutligen är det värt att nämna formgivningen. Läsplattor har inte lika mycket hårdvara och skärmen är betydligt mindre skrymmande. Det betyder att en läsplatta som regel är avsevärt lättare än en surfplatta. Runt 200 gram ligger de flesta på.

Det är naturligtvis en viss tröskel att ta sig från pappersböcker till läsplatta, men när man väl gjort det är fördelarna många. När du åker på semester slipper du fylla resväskan med pocketböcker – det räcker med din läsplatta i jackfickan, fulladdad med 1500 e-böcker att välja mellan (nåja).

PC för Alla har testat 5 olika läsplattor.

Nu finns mina e-böcker för bloggare på Google Play & iBooks!

$
0
0

E-böcker för bloggareSom du kanske vet har jag skrivit på två e-böcker för bloggare; Tjäna pengar på din blogg respektive Skriva för bloggar. Dessa har jag sålt på egna sajter, men nu har jag uppdaterat böckerna och lagt ut dem hos flera återförsäljare. Så nu kan du till exempel köpa dem direkt till din smartphone eller surfplatta med iOS eller Android.

Jag har förutom att fixa till omslagen och uppdatera innehållet, även gått över från PDF till ePub som format för e-böckerna. Det innebär att du även kan lägga över dem på din läsplatta. Du kan bland annat köpa boken via Dito, den största sajten för e-böcker inom Sverige.

Bägge e-böckerna riktar sig till bloggare, såväl nybörjare som för dig som har bloggat i flera år. Skriva för bloggar handlar om hur du skriver bra bloggposter som drar trafik, hur du hitta inspiration och ökar produktiviteten. Tjäna pengar på din blogg är tämligen självförklarande. Den beskriver hur du börjar tjäna pengar på din blogg med hjälp av bland annat annonser, men även andra metoder.

Tanken är att du kan läsa Skriva för bloggar och lära dig få fart på bloggandet och skriva mer och bättre, för att sedan gå vidare till Tjäna pengar på din blogg och lära dig hur du kan skapa antingen en fin extrainkomst från ditt bloggare eller ett framtida heltidsjobb.

Här hittar du böckerna

Apple iBooks

Google Play

Dito.se

Adlibris

Flattr this!

Nu har marknaden för e-böcker i Sverige tagit fart

$
0
0

Köpa e-boksläsare : läsplatta eller surfplattaBåde utgivning och försäljning av e-böcker har börjat ta fart i Sverige. Tillväxten i de nordiska länderna har generellt sett går långsammare än jämfört med USA, England och de stora länderna på kontinenten. Siffror från eLib, som handhar distribution av e-böcker till de stora återförsäljarna, visar att ökningen av antalet sålda e-böcker under det första kvartalet 2015, jämfört med förra året, ligger på 35 procent.

Siffrorna är dock inte helt lätta att fastställa när det gäller e-böcker eftersom det finns så många mindre utgivare, vars försäljning inte redovisas i offentliga siffror från till exempel Svenska Förläggare. Det skulle i och för sig bara betyda att försäljningen varit högre än vad man har siffror på. 2011 skrev jag en artikel om hur dålig den svenska e-boksmarknaden var då – det är dags för en uppdatering.

I augusti 2011 postade jag en artikel med rubriken E-boken i Sverige – En sorglig historia. Just då stämde det, för e-boksmarknaden var inte alls rolig. Men sedan dess har det hänt mycket och det är klart värt att ta en titt på hur det ser ut 2015.

Förlag och enskilda författare har allt mer hakat på och försäljningen av e-böcker ökar. Vi ligger fortfarande långt efter exempelvis USA och England, vilket till viss del kan ha med att Amazon-succén inte skett i Sverige, fast vi börjar ta oss framåt.

Själva grunden för e-böcker i Sverige är i princip lagd. Det är lätt att skapa och ge ut e-böcker, både för stora förlag och författare som arbetar med egenutgivning, och det finns en klar och fungerande plattform för försäljning och distribution av e-böcker, samtidigt som vi i och med våra surfplattor och smartphones har bra enheter för att läsa e-böcker.

E-böcker i Sverige 2015
image-23493

Både försäljning och utgivning av e-böcker går uppåt i Sverige, så har du inte redan bytt pappersboken mot en läsplatta börjar det bli dags…

Sätt en läsplatta på inköpslistan

Det som fortfarande saknas är motivationen bland konsumenterna att köpa e-böcker. E-boken har inte fått fäste bland gemene man, och läsplattan har inte slagit igenom. Visst kan man läsa e-böcker på nämnda surfplattor och smartphones, men en läsplatta har många fördelar; de är billiga, väger ingenting, har ett batteri som bara behöver laddas en gång i månaden och de fungerar fint i solljus.

Letto läsplattaBild: Adlibris säljer Letto, sin egen läsplatta.

Prissättningen för e-böcker har blivit bättre i landet. Tidigare kostade e-böcker lika mycket – och i många fall mer – än vad de tryckta böckerna gjorde. En e-bok kunde kosta lika mycket som en inbunden bok, även efter att pocketupplagan nått butikshyllorna. Det hindrade naturligtvis försäljningen. Idag ser det bättre ut, även om nya e-böcker fortfarande ligger alldeles för högt i pris.

Något som sätter käppar i hjulen är att Sverige har en moms på 6 procent när det gäller böcker – så länge innehållet i böckerna distribueras i pappersform, för är det i digital form är momsen 25 procent. Det betyder att en bok som kostar 50 kronor, efter moms får priset 53 kronor i tryckt form respektive 62:50 kronor som e-bok…

Något jag hade velat se är en lättanvänd programvara för att köpa och ladda ner e-böcker, och få över dessa till läsplatta, surfplatta eller smartphone. Hade det funnits ett program för datorer som gjort hela hanteringen ur konsumentperspektiv så enkel att mina föräldrar klarat av det, tror jag det hade fått fart på det.

Idag finns det en tröskel där e-böcker tros kräva teknisk kompetens, som hindrar läsare att lämna pappersböckerna. Konsumenter tror att det är svårt med e-böcker. Vi är väldigt trogna våra pappersböcker. Det är en vanesak. Kan läsare bara komma över den lilla vanan i att istället läsa på en läsplatta, inser de hur pass mycket smidigare det är.

Läsplattan rymmer tusentals böcker och den tar ingen plats. Och tack vare den e-bläckskärm som används, till skillnad mot surfplattor och smartphones, är det ingen skillnad att läsa jämfört med papper. Faktum är att läsplattan på många sätt är betydligt smidigare än en tryckt bok.

Här köper du e-böcker

Köp dina e-böcker på Dito.seDe flesta stora återförsäljare, såsom Bokus och Adlibris, säljer idag e-böcker. Du kan låna e-böcker på biblioteken. Och utöver de finns det andra återförsäljare och tjänster. Dito, från Bokus, är helt inriktad på e-böcker och har såväl bra utbud som en bra plattform. Du kan handla e-böcker direkt från din läsplatta eller surfplatta (dock inte iOS, på grund av Apples licensavtal som kräver att de ska ha 30 procent av försäljningspriset på allt).

Vidare finns till exempel Readly, E2GO och Mofibo, tjänster som fungerar som Spotify genom att du betalar en fast månadskostnad och får läsa och lyssna på hur många böcker du vill. Läser du mycket kan dessa tjänster vara ett bra alternativ. Du kan prova gratis under begränsad period, för att se hur appen och utbudet är. Dessa tjänster finns för smartphones och surfplattor, iOS och Android (Readly har även en app för Windows 8, och Mofibo har för Windows Phone).

I och med sommaren och semestertider hoppas jag att fler vågar testa e-böcker. Jag rekommenderar varmt att du investerar i en riktig läsplatta, istället för att använda smartphone eller surfplatta. Det ger en helt annan läsupplevelse. En läsplatta kostar från några hundralappar och upp till en tusenlapp.

Förhoppningsvis tar förlag och återförsäljare tillfället i akt och ser över priserna för e-böcker – det är inte meningen att en e-bok ska kosta lika mycket som en inbunden bok. Att de ens kostar mer än en pocketbok är vansinne.

Läs mer om e-böcker

Flattr this!


Egenutgivning kan få fart på e-böcker i Sverige

$
0
0

E-böcker i Sverige 2015Marknaden för e-böcker i Sverige har de senaste åren mognat, även om vi fortfarande ligger långt efter framgångarna i USA och Storbritannien. Ett av de största skälen till varför dessa länder har lyckats stavas Amazon, och de möjligheter författare har att själva ge ut sina böcker.

Kanske är det just egenutgivningen som kan få fart på svenska marknaden? Författare, både etablerade och amatörer, kan idag enkelt ge ut sina böcker i e-boksformat och nå ut hos återförsäljarna. Men en stor del av de svenska konsumenterna – och författarna – är fortfarande fast i tanken att böcker ska läsas på papper. För att komma ifrån detta krävs fler e-böcker, kvalitet, lägre priser och exklusiva utgivningar i digitalt format. De stora förlagen tvekar – varför egenutgivare har goda möjligheter att ta omfattande delar av kakan.

Steget från papper till digitalt verkar vara väldigt stort för de svenska bokläsarna. Detta trots fördelarna med e-böcker. Jag tror att ett av de största problemen är avsaknaden av riktiga läsplattor. De finns naturligtvis att köpa – Adlibris pushar hårt för sin Letto – men det är många som provar e-böcker på surfplattor och smartphones, vars skärmar inte alls är anpassade för att läsa långa texter var som helst.

En läsplatta använder eInk och fungerar utmärkt i till exempel solljus, på stranden och i hängmattan, den har batteritid på uppe mot en månad och rymmer tusentals e-böcker, samtidigt som den inte tar plats eller väger något. Efter en stund invänjning vill du inte gå tillbaka till pappersböcker, som jämförelsevis är klumpiga och tar mycket plats i väskan.

Att de amerikanska bokkonsumenterna läser fler e-böcker än pappersböcker beror till största delen på Amazon och deras läsplatta Kindle. De etablerade förlagen har inte, som i Sverige, möjlighet att sätta sina prislappar efter pappersutgåvorna, eftersom priserna pressats till stor del av mindre förlag och egenutgivare.

Höga priser hos stora förlag

Här hemma kan en nyutgiven e-bok ha nästan samma pris som en inbunden utgåva. Trots att e-boken tar bort kostnader för tryck, distribution och införsäljning till återförsäljare, frakt, prissätts den ändå på exempelvis 149 kronor. Hur stor del författaren får vet jag inte, men jag vågar nog påstå att det inte är en majoritet av intäkterna.

En egenutgivare kan sätta en betydligt lägre prislapp. Visst får du betala 25 procent moms för e-böcker, jämfört med 6 procent för pappersböcker, samt en viss provision till återförsäljare, men samtidigt behöver du inte göra någon riskfylld investering i tryckkostnader och all den frakt det innebär att skicka runt pappersböckerna. Dessutom har du inget förlag som behåller större delen av vinsten.

Publit hjälper dig att ge ut e-böcker gratis och enkelt
image-23521

Med hjälp av Publit kan du enkelt och gratis ge ut dina egna e-böcker.

Att själv ge ut en e-bok är idag väldigt enkelt. Du kan använda dig av gratisprogram för att göra omslag (GIMP) och generera din ePub-fil (Calibre). ISBN-nummer, som behövs för böcker, skaffar du från Kungliga Biblioteket. Därefter kan du använda Publit för att distribuera ut boken till återförsäljare som Bokus, Adlibris och Apple iBooks. Att publicera boken på Google Play gör du också gratis via deras Book Publisher.

Nu är det här dock ingen garanti för att bli framgångsrik. Det finns säkert ett skäl till varför tjugo bokförlag refuserat din bok. Bara för att det är gratis och enkelt att ge ut en e-bok behöver du inte göra det. I alla fall inte med detsamma.

Kvalitet är svårare för egenutgivare

Bokförlagens sturkor ligger i kompetens och marknadsföring. Detta är saker du kan anlita fristående aktörer för. Vill du se till att ditt bokmanus blir bra, så att du kan få bra betyg från läsare och få dem att rekommendera boken till sina vänner, behöver du troligtvis råd från ett proffs. Det finns gott om redaktörer, lektörer och korrekturläsare som kan fixa till din bok.

Det kostar en del men å andra sidan slipper du alla kostnader som det innebär att ge ut en bok på papper – och även om du hade givit ut boken i tryckt form hade du ändå behövt hjälp med innehållet…

Som egenutgivare har du som sagt goda möjligheter att konkurrera med jättarna, då de ligger på efterkälken. Förutom en bra och välberättad historia, som skapar bra betyg och rekommendationer, är det viktigt med ett snyggt och genomtänkt omslag som fångar upp konsumentens blick. I och med att du har mindre kostnader kan du lätt konkurrera med priset.

Rätt pris för en framgångsrik e-bok

Det finns en smärtgräns för vad vi är beredda att betala för en digital produkt. Vi är fortfarande vana vid att få något fysiskt för våra pengar, så vi är inte lika villiga att betala för en helt digital produkt. Inte minst när det gäller böcker – svenskar är vana vid att kunna ställa upp våra köpta böcker i hyllor, som en slags trofésamling över hur duktiga vi varit på att läsa.

Vad gränsen går för att impulsköpa e-böcker är svårt att säga. De stora förlagen har i flera år testat sig fram, och med tanke på hur långt efter svenska markanden ligger har de inte lyckats.

Du behöver hitta en nivå som är tillräckligt låg för att en nyfiken konsument är villig att klicka köp i sin smartphone – men samtidigt tillräckligt hög för att inte kännas för billig. Du får helt enkelt testa dig fram.

Topplista över e-böcker
image-23522

Topplistan över sålda e-böcker hos Google innehåller alla prisnivåer och böcker från såväl kända som okända författare.

Om du hittar hyfsat rätt och kan sälja ett gäng exemplar är det relativt enkelt att hamna på topplistorna hos iBooks och Google Play. Topplistor är alltid attraktivt eftersom en bra position genererar fler kunder. Med tanke på att försäljningen ännu inte tagit fart krävs inga kopiösa mängder för att hamna i listorna.

Bättre möjligheter för egenutgivare

Just att du har stora chanser att hamna på topplistor är ett bra tecken på att egenutgivare har möjlighet att slåss mot jättarna. Både du och de etablerade författarna finns hos samma återförsäljare och till skillnad mot i fysiska butiker är det inte hur känd du är som bestämmer din plats i hyllorna – i e-butiker är det matematik som räknar ut bokrekommendationer. Det välter många gamla regler.

Topplistorna över bästsäljande e-böcker visar att utgivningsdatum också tappat en del vikt. I vanliga bokaffärer har böckerna en rätt kort livslängd innan de byts ut mot nya lanseringar, och när de tappar skyltning dalar försäljningen. E-böcker har betydligt längre livstid, i och med exempelvis rekommendationer. Det syns på topplistorna, där du hittar böcker som är flera år gamla.

En annan detalj som tydligt visar hur utgivare har samma villkor, är hur e-böcker presenteras hos läsaren. Det som visas på läsplattor, smartphones och surfplattor är text, ren text. Innehållet blir avsevärt tydligare när alla böcker presenteras på samma sätt.

Så kan e-boken slå igenom

Egenutgivare kommer inte att ta över hela marknaden. En hel del av sådant som ges ut, är tveklöst skräp. Så blir det när man öppnar dörrarna för allt och alla. Men många duktiga författare, som vill ge ut själva, får helt andra möjligheter när e-boken växer i Sverige. Ett bredare utbud ökar konkurrensen, och det drar ner bokpriserna.

Bokförlagen finns kvar, fast i och med det ökade utbudet tvingas de förändra sin syn på e-boken. Och det behöver inte vara dåligt – varken för läsare eller förlag. Priserna på e-böcker pressas neråt, vilket ökar försäljningen fast med mindre marginaler.

De minskade ekonomiska riskerna det innebär att ge ut en e-bok jämfört med en tryckt, kan förhoppningsvis locka förlag att ge ut spännande författare enbart i digital form. Det om något hade fått konsumenter att ta till sig e-boken.

LÄS VIDARE: Nu börjar marknaden för e-böcker ta fart i Sverige!

Flattr this!

Tjäna pengar på din blogg – just nu 9 kronor på iBooks!

$
0
0

Tjäna pengar på din bloggTjäna pengar på din blogg är en av mina två böcker för bloggare – den andra heter Skriva för bloggar. Böckerna är populära och får bra beröm från läsare. Just nu, lagom till semestern och sommarlov för studenter, kan du nu köpa Tjäna pengar på din blogg för endast 9 kronor på iTunes. Använder du iPhone eller iPad hittar du e-boken på iTunes. Har du en blogg kan du använda de regniga semesterdagarna till att skapa en ny intäkt.

E-boken är på 66 sidor och innehåller massor av tips om hur du börjar tjäna pengar på ditt bloggande. Hur får du Google AdSense att fungera och generera inkomst? Vad är affiliateprogram och hur använder du dem? Och vad finns det fler sätt att tjäna extrapengar från bloggen. Oavsett om du är en novis som vill dryga ut inkomsten med ett par tusenlappar i månaden, eller om du vill satsa på ett jobb som professionell bloggare, är e-boken Tjäna pengar på din blogg en utmärkt start (om jag får säga det själv).

Så här beskriver jag min e-bok på iTunes:

Vill du tjäna pengar på din blogg? Det går utmärkt! Det finns många sätt som du kan skapa intäkter från din blogg, oavsett vad du bloggar om. Fast det krävs så klart att du vet hur du gör – och det är här boken Tjäna pengar på din blogg kommer in i bilden! Boken går igenom mängder av olika sätt att tjäna pengar på att blogga. Det spelar ingen roll om du har en liten nischad blogg, eller en stor blogg med tiotusentals besökare om dagen. Den här boken riktar sig till alla! Från nybörjare och amatörer till erfarna bloggare.

Ordinarie pris för e-boken ligger på 39 kronor, så vill du köpa den får du ordentlig rabatt just nu. Erbjudandet gäller i två veckor framöver, och e-boken är din för endast 9 kronor.

Erbjudandet gäller som sagt bara på iTunes, för iOS-enheter, men jag lovar kompensera alla er som kör Android genom ett liknande erbjudande på Google Play framöver! Samma sak gäller dig som vill köpa boken i ePub-format för att läsa på dator eller läsplatta.

Ladda ner Tjäna pengar på din blogg för endast 9 kronor från iTunes!

Här hittar du även Skriva för bloggar för 29 kr,

Flattr this!

Författare och företag mot momsen för e-böcker

$
0
0

Letto läsplattaI onsdags publicerades en debattartikel hos Aftonbladet, underskriven av en rad kända författare, som kritiserade den orättvisa och ologiska momssättningen på e-böcker. Nu hakar företaget Storytel, som erbjuder abonnemang på ljud- och e-böcker, på kritiken. Bokmomsen i Sverige ligger på 6 procent, medan e-böcker däremot skattas på 25 procent.

Den här besynnerliga prissättningen från statens sida gör att återförsäljare tvingas sätta ett betydligt högre pris på e-böcker än pappersböcker, vilket är helt orimligt med tanke på att e-böcker inte innefattar tryck, frakt och distribution. Det är troligtvis ett av de största skälen till varför e-böcker inte slagit igenom stort i Sverige.

Idag är det som regel billigare att köpa en bok i pocketutgåva än vad det är att köpa den som e-bok, detta trots att återförsäljarna slipper de fraktkostnader och förluster i obetalda fakturor. Förlagen slipper tryck och distribution. Men ändå blir e-boken dyrare. Att det är så här är naturligtvis helt befängt.

Det finns flera frågetecken runt e-böcker. Bland annat är förlag och författare rädda för fildelning, att e-böckerna kommer att piratkopieras. Och det finns säkert skäl till oro för det. Men å andra sidan, en bok på papper läses sällan av bara en person. De flesta lånar ut sina böcker till vänner och bekanta, även om det i praktiken inte riktigt kan jämföras med fildelning.

Svårt att hitta rätt pris för e-böcker

Något som också har gjort att prissättningen på e-böcker är så konstig, är att förlagen säger sig inte ha hittat rätt prissättning. Förlagen håller på att testa sig fram för att hitta rätt pris. Det är inte så enkelt att om man sätter ett lägre pris kommer fler att köpa och då tjänar förlagen mer pengar.

För att ta ett exempel; sätts priset på en produkt till 9 kronor och försäljningen beräknas till 1000 exemplar, så blir det en högre vinst att sälja 200 exemplar till priset 59 kronor. Bara för att priset är så lågt som 9 kronor innebär det inte att det finns oändligt med potentiella kunder.

Vad jag menar är att det är vanligt att tro att om företag säljer fler exemplar så tjänar de mer pengar, något som inte är sant. Därför går det inte att förkasta förlagen helt och hållet för deras prissättning.

Men det som verkligen ställer till det för prissättningen för e-böcker är den orättvisa bokmomsen. På pappersböcker ligger bokmomsen på 6 procent, medan e-böcker beskattas med 25 procent. För att ta ett exempel:

  • En tryckt bok med pris på 140 kronor, kostar med 6 procent moms 148:40 kronor.
  • En e-bok med pris på 140 kronor, kostar med 25 procent moms 175 kronor.

Jag har skrivit en del om marknaden för e-böcker i Sverige. För några år sedan skrev jag E-boken i Sverige – En sorglig historia, och i år följde jag upp med artikeln Nu har marknaden för e-böcker i Sverige tagit fart. Det har hänt mycket, men vi har fortfarande lång väg att gå.

Förlagen borde satsa mer på e-böcker

E-boken har så många fördelar jämfört med pappersboken, såväl ekonomiskt som miljömässigt och rent praktiskt. Att läsa e-böcker på surfplattor och smartphones fungerar hyfsat bra, men om du investerar i en riktig läsplatta är skillnaden inte så stor jämfört med en pappersbok – förutom att läsplattan väger mindre och rymmer flera tusen böcker.

LÄS: Därför ska du skaffa läsplatta istället för surfplatta för e-böcker!

Hade staten fixat bokmomsen så att det blir samma moms oavsett vilket medie som används för att konsumera boken, skulle priset gått ner. Därefter är det upp till förlagen att rätta till priserna. De borde till exempel ta bort kostnaden för tryck och distribution från e-bokspriset. Och om de inte vill ta bort allt, så borde överskottet gå till författarna.

Idag kostar e-boksutgåvan av en nyutgiven bok ungefär lika mycket som en inbunden tryckt utgåva. Det gör att vinstmarginalen per såld e-bok blir väldigt hög, och jag hoppas att dessa pengar går till författarna och att pengarna inte behålls av förlagen.

Flattr this!

Publit ger ut din e-bok hos Bokus, Adlibris och iBooks

$
0
0

Publit, ge ut e-bokEn av de största tjänsterna för att hjälpa dig att ge ut din egen bok, och hantera allt praktiskt arbete, är Publit. De erbjuder olika betaltjänster för att till exempel trycka, sälja och distribuera din bok, och de kan även ta hand om utgivning av e-böcker.

Jag använder själv Publit för att se till att mina egna e-böcker finns att köpa från Bokus, Adlibris, Dito och Apples iBooks. Det fungerar väldigt smidigt och via ett enkelt grafiskt gränssnitt kan du ladda upp e-böcker, sätta priset och sedan är det bara att följa statistik över försäljning och intäkter.

Jag har ännu inte testat Publits tjänster för tryckta böcker, utan har hållit mig till e-böckerna eftersom det är så enkelt och smidigt, samt intressant. Men jag har hört från annat håll att printtjänsterna fungerar fint, att trycket och priserna är bra. Så vitt jag kan förstå är Publit bättre än Vulkan.

Om tryckta böcker fungerar lika bra som e-böcker, så är Publit att rekommendera. Att använda Publit för att distribuera och sälja e-böcker har ingen startkostnad. Istället tar företaget en liten procent av intäkterna när du väl säljer en e-bok.

Nu har jag själv skaffat ISBN-nummer för mina e-böcker, och själv satt ihop epub-filerna, så för min del gick det väldigt smidigt att komma igång med Publit. Skaffa ett konto och ladda upp epub-filen tillsammans med ett omslag i jpeg-format.

Publit, ge ut e-bok

Med PUblit kan du enkelt ge ut din e-bok via flera olka återförsäljare.

Publit är sjukt smidigt för e-böcker

Välj var du vill sälja din e-bok; Adlibris, Bokus, Dito och Apple iBooks är de största. Du kan sätta olika priser beroende på återförsäljare. Tänk på att priset är så kallat F-pris, så återförsäljarna kommer själva att lägga på en viss procent för sin egen förtjänst.

Du får själv ange namn på utgivare av böckerna, det vill säga förmodligen ditt företagsnamn, och Publits namn kommer inte att stå i listningarna hos återförsäljare. Det här skiljer sig mot många av de tjänster som publicerar din e-bok hos exempelvis Apple iBooks; i flera fall står tjänsten som utgivare, men i Publits fall står ditt namn.

Det är ett stort plus för det ser mycket mer professionellt ut. Att Publit har stöd för Apple iBooks är tacksamt, eftersom det inte är helt simpelt att själv ansluta sig till deras bokhandel, en del beroende på att företaget är amerikanskt.

Två timmar efter att jag laddat upp min första e-bok till Publit, dök den upp hos Bokus och Dito. Några dagar senare hos Adlibris. Det tog dock två veckor innan den fanns hos Apple, men det var bara vid första boken – den andra e-boken jag laddade upp kom in hos iBooks dagen efter.

Försäljning går att följa dagligen via Publits hemsida, och du kan snabbt se hur mycket pengar du tjänat. Utbetalningar görs en gång i kvartalet.

Länkguiden: Egenutgivning

Publit

  • Kategori: Egenutgivning
  • Utgivare: Publit
  • Publicerad: 2015-08-29
  • Antal besök: 140
  • Testat av:
  • Besök: publit.com

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

 

Type & Tell: Bonnier vill hjälpa dig att ge ut din bok själv

$
0
0

Egenutgivning med Type & TellEgenutgivning har blivit väldigt populärt bland såväl kända författare som amatörer. Det finns flera tjänster som hjälper dig med det, och nu ger sig storförlagen också in i branschen. Bonnier lanserar Type & Tell, som tillsammans med Publit vill hjälpa författare att själva ge ut sina böcker.

Det Bonnier via Type & Tell kan tillföra är den kunskap som ett bokförlag sitter på. De kan hjälpa dig att skapa ett professionellt omslag, ordna med marknadsföring och annonsering, och fixa distribution av din bok. Det här är punkter som kan vara svårt för en egenutgivare, så Type & Tell kanvara en lösning för dig som vill lyckas med din utgivning.

Det största skälet till varför en egenutgiven bok inte fungerar, är att inget vet om att den finns och att det inte går att få tag på boken. Här har de stora förlagen en styrka i och med att de vet hur man marknadsför och säljer en bok. Bonniers nystartade tjänst Type & Tell är till för att erbjuda egenutgivare tjänster som hjälper till med det här.

Det kryllar av egenutgivna böcker, men ytterst få säljer mer än något enstaka exemplar. Och i de flesta fallen beror detta på att författaren inte vet hur de ska marknadsföra och sälja sin bok. Hur når du dina läsare – både för att tala om att din bok finns, och för att sälja den?

Ge ut din bok med Type & Tell
image-23852

Bonnieförlagen vill med sin nya tjänst Type & Tell hjälpa dig att ge ut din bok själv.

En del egenutgivare når ut via olika distributionskanaler men faller på att produktionen är dålig. Usla omslag är ett vanligt exempel. Bokomslag kan aldrig överskattas. De är väldigt viktiga. Tillsammans med baksidestexten är det omslaget som säljer en bok i affären, så länge ditt namn inte säljer sig självt.

LÄS: Publit ger ut din e-bok hos Bokus, Adlibris och iBooks

Type & Tell har som sagt en rad olika tjänster för att hjälpa egenutgivare att nå ut med sina böcker. Är du seriös med din bokutgivning kan det vara värt att ögna igenom tjänsterna.

Länkguiden: Egenutgivning

Type & Tell

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

 

Viewing all 27 articles
Browse latest View live